Het is woensdagmiddag. Ik heb een cursusdag. Vanmiddag staat het onderwerp ‘presenteren’ op het programma. Ik merk dat de medecursisten zenuwachtig worden van dit onderwerp. Stuk voor stuk gaan we naar voren. De ene cursist friemelt met een bekertje in haar hand en de ander is heel bewegelijk met zijn hoofd. Presenteren en voor een groep staan? I love it! Op een of ander manier transformeer ik tot een enthousiast en blij persoon, zodra ik de stap naar voren doe. Ik sta te stralen, omdat ik iets doe wat ik echt leuk vind en dan merken anderen.

Stralen of balen?

Als je presenteren leuk vindt, ga je automatisch stralen, je ogen twinkelen, je praat enthousiast, je gebaart met je handen om zaken te verduidelijken en je loopt energiek voor de groep. Vind je presenteren niet leuk, of heb je er moeite mee, dan is het heel lastig om ontspannen en enthousiast voor de groep te gaan staan. Waar laat je je handen? Moet je mensen echt aankijken? Oh help… straks kom ik niet uit mijn woorden. Je voelt je zenuwachtig en friemelt aan je kleding. Enthousiasme valt op. Enthousiasme brengt kleur in je omgeving. Anderen worden aangestoken door jouw enthousiasme. Je gaat aandachtiger luisteren als iemand heel enthousiast over een onderwerp vertelt. Zelfs als je het onderwerp eigenlijk niet eens zo boeiend vindt.

Enthousiast in een sollicitatiegesprek

Als je moet kiezen, wie wil je dan zijn? Wil je stralen of balen? Welke indruk wil je achterlaten? Dit is waarschijnlijk niet zo’n moeilijke keuze. Alleen, hoe bereik je dat dan? Hoe zorg je dat je straalt? Plezier en passie zijn de toverwoorden! Waar praat jij met passie over? Waar beleef jij veel plezier aan? Je valt gelijk door de mand als je solliciteert op vacatures die je maar zozo vindt. Als je niet echt enthousiast wordt van de vacature, dan kun je beter niet solliciteren. Word je niet blij van de taken of het bedrijf, dan kun je je enthousiasme moeilijk in een sollicitatiegesprek overbrengen. Ben je niet enthousiast in een sollicitatiegesprek, dan worden je gesprekspartners niet enthousiast over jou. Met een afwijzing als gevolg. Solliciteer dus alleen op banen waar je ogen echt van gaan twinkelen!