Met de openingszin in je sollicitatiebrief kun je een werkgever inpakken of verliezen. Om jouw sollicitatiebrief extra goed te maken geven we een paar voorbeeldzinnen waardoor recruiters niet om jouw brief heen kunnen:

De traditionele openingszin

Een traditionele eerste zin voor een sollicitatiebrief is vaak concreet en direct:

“Naar aanleiding van uw advertentie op … stuur ik u deze sollicitatiebrief en mijn Curriculum Vitae”

Trek de aandacht met je eerste gedachte

Je kan in de eerste zin van jouw sollicitatiebrief jouw eerste gedachte verwoorden die je had toen je de vacature zag. Dit kan een zin zijn zoals:

“Ik kwam uw advertentie tegen in de vacaturebank van … en dacht meteen: dit is een baan voor mij! De functie eisen passen bij mij en waar u bedrijf voor staat spreekt mij ook enorm aan.”

De introductie openingszin

Met een introductiezin als eerste zin stel je jezelf kort maar krachtig voor. Dit type openingszin ziet er als volgt uit:

“Mijn naam is …, ik ben … jaar een net afgestudeerde … en op zoek naar mijn eerste uitdaging”

“Ik ben …, een enthousiaste … en op zoek naar een nieuwe kans waar ik gemotiveerd aan de slag kan”

Stel een vraag in de eerste zin van je sollicitatiebrief

Wanneer je een vraag stelt in de openingszin kun je direct de aandacht van de lezer trekken. Het is dan wel belangrijk dat je ook een antwoord kan bieden.

“Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een gemotiveerde, ervaren marketing manager met een goede dosis energie in de ICT? Dan heeft u nu al een kandidaat gevonden.”

Verwijzen naar een netwerkcontact in je brief

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je iemand in jouw netwerk hebt van wie je hebt vernomen dat er een openstaande vacature is. Verwijs dan naar deze persoon.

“Op … sprak ik met …. over uw bedrijf en uw vacature voor een … Mijn enthousiasme voor deze functie binnen uw bedrijf werd in dit gesprek nogmaals bevestigd.”

Speel in op een actualiteit

Is het bedrijf of een product of dienst van het bedrijf onlangs in het nieuws geweest? Speel hierop in!

“Een bedrijf anno nu kan niet meer zonder aanwezigheid op social media. Dankzij mijn praktijkervaring zie ik mezelf als de ideale kandidaat om samen met jullie het world wide web in te duiken en de teamleader van jullie webcare team te worden.”

openingszin sollicitatiebrief