Open sollicitatiebrieven sturen betekent dat je ‘ongevraagd’ solliciteert. Je reageert dus niet op een advertentie of een openstaande vacature. Op die manier proberen een baan te vinden lijkt misschien op zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch is dat niet waar. Een open sollicitatie kan een sterk wapen zijn als je het goed aanpakt. Ongeveer 20% van de openstaande functies wordt zo ingevuld. Open sollicitatiebrieven zijn ook een goed middel voor het vinden van een stageplaats.

Voordelen van open sollicitatiebrieven

Waarom zou een werkgever een open sollicitatie serieus nemen? Hij heeft toch geen advertentie met vacatures geplaatst? Veel banenzoekers twijfelen aan het nut van open solliciteren. Dit zijn de redenen waarom open solliciteren zin heeft:

 • Het bedrijf hoeft geen sollicitatierondes te organiseren.
 • Je hebt geen concurrentie. Jij bent immers een van de weinigen die op dat moment een brief schrijft.
 • Je laat blijken dat je gemotiveerd en initiatiefrijk bent
 • Je valt op.

Hoe ga je te werk?

Er zijn ook nadelen aan open sollicitatiebrieven. Je brief kan terzijde worden geschoven omdat hij weinig prioriteit heeft, of hij kan op het bureau van de verkeerde persoon belanden. Daarom moet je behalve het schrijven van een brief nog een aantal andere dingen doen als je open solliciteert:

 • Verdiep je in wat voor functie je zoekt, en bekijk welke namen deze functie heeft in diverse branches.
 • Zoek uit bij welke bedrijven je zou willen werken en zorg dat je veel over ze te weten komt. Vorm je een goed beeld van die organisaties. Bekijk websites en jaarverslagen.
 • Bel het bedrijf waar je zou willen werken. Vraag of het bedrijf open sollicitaties op prijs stelt. Zo ja, omschrijf dan het soort werk dat je zou willen doen. Pas op met functienamen te noemen, want misschien heet de functie die jij zoekt bij dat bedrijf wel heel anders. Bovendien kan het antwoord gemakkelijker zijn: ‘O, daar hebben we momenteel geen vacatures voor.’ Vraag naar de naam van de persoon aan wie je je brief kunt sturen.
 • Soms kun je, voordat je een brief schrijft, al een persoon van de afdeling waar jij zou willen werken telefonisch spreken. Vraag veel informatie en luister goed. Misschien worden er al functienamen genoemd die bij jou passen.
 • Schrijf je brief en stuur hem aan de opgegeven persoon. Refereer aan het telefoongesprek dat je eerder hebt gehad. Als er functienamen zijn genoemd, schrijf je brief dan in de richting van die functies. Vermeld in je brief dat je over enkele dagen zult nabellen. Dat dwingt de ontvanger om je brief even goed te bekijken.
 • Bel ongeveer een week nadat je je brief hebt verstuurd nog eens na om te vragen of je brief ontvangen is. Mocht hij onder op een stapel terecht zijn gekomen, dan breng je hem op die manier nogmaals onder de aandacht.

Open sollicitatiebrieven schrijven

De open sollicitatiebrief verschilt weinig van een gewone, maar wel goede sollicitatiebrief. Dezelfde aandachtspunten gelden: hij moet helder zijn, zonder taalfouten, prettig leesbaar en de juiste toon raken. Maar er is één punt waarin een open sollicitatiebrief moet uitmunten: duidelijkheid. Je hebt minder houvast dan wanneer je op een advertentie reageert, dus het is extra moeilijk. In een open sollicitatie moet je je uiterste best doen om duidelijk te maken:

 • wie je bent en wat je kunt
 • wat voor soort werk/functie je ambieert
 • wat je motivatie is om zo’n functie te willen
 • waarom je juist bij die organisatie wilt werken

Je netwerk: een extra succesfactor voor je open sollicitatie

Je netwerk kan een rol van betekenis spelen als je een open sollicitatie overweegt. Het scheelt aanzienlijk als je naam binnen het bedrijf al genoemd is, of als je op voorspraak van iemand (zelfs al is het via een kennis van een kennis) je intrede doet. Vermeld de betreffende persoon uit je netwerk altijd in de brief. Je brief zal veel meer aandacht krijgen. Een werkgever vervult vacatures nu eenmaal het liefst via via, omdat dat wat meer garanties biedt op succes.

Gratis download

Download hier een gratis checklist voor het schrijven van een open sollicitatie.