Netwerktip 1: Netwerk met mensen met wie je het goed kunt vinden

Netwerktip 1 is misschien wel een open deur. Netwerk alleen met mensen met wie je een klik hebt. Dit zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt in wat je nodig hebt. Bovendien is een goede netwerkrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees open en oprecht in je interesse in anderen: mensen prikken er meteen doorheen als je een praatje komt maken met een verborgen agenda.

Netwerktip 2: Verzamel visitekaartjes

Berg je visitekaartjes gesystematiseerd op. Schrijf op het kaartje waar je diegene hebt ontmoet en wat jullie eventueel voor elkaar kunnen betekenen.

Netwerktip 3: Wat is je doel?

Als je weet wat je wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak als vanzelf naar boven.

Netwerktip 4: Netwerken is wederzijds

Houd er tijdens een gesprek op jouw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: je begint meestal met geven voordat je gaat nemen.

Netwerktip 5: Houd je eigen reputatie hoog

Zorg ervoor dat je een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven.

Netwerktip 6: Denk ook aan de lange termijn

Denk bij het netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact. Over een half jaar blijk je ineens een vraag te hebben waar dit contact je mee kan helpen.

Netwerktip 7: Bedank mensen

Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan de volgende dag nog even met een mailtje en vertel wat je eraan gehad hebt.

Netwerktip 8: Reageer altijd op een uitnodiging

Krijg je een uitnodiging waarop je niet kunt ingaan, laat dat even weten. Zo houd je je contacten warm.

Netwerktip 9: Toon waardering

Waardeer het als je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niets mee. Misschien kun je een ander blij maken. Vertel dat ook aan de tipgever. “Het sloot niet aan bij mijn ervaring, maar ik denk dat een vriendin daarvoor uitermate geschikt zou zijn. Is het goed als ik dit aan haar doorgeef?”

Netwerktip 10: Wees attent

Stuur een kaartje met verjaardagen en laat ook eens iets van je horen als je hem of haar niet nodig hebt.

Niet doen

  • Doen alsof je interesse in de ander hebt.
  • Verwachten dat anderen je helpen. Netwerken is meer dan het uitgooien van visjes. Wordt er niet gehapt: ook goed (en wie weet wat iemand later nog met jouw vragen doet).
  • Roddelen of andere minder nette manieren van interne kantoorpolitiek. Negatieve uitspraken over anderen komen altijd als een boemerang bij je terug.

netwerktip