Eerder deze week las je al een blog over netwerken, dé manier om je droombaan te veroveren. Wat nu als je erg introvert bent of geen geboren smooth talker? Hoe start je een leuk gesprek? Hier geven wij je netwerktips van de experts. Karlijns netwerktip heeft mij erg geholpen. Elke netwerkbijeenkomst start ik met een doel. Dat geeft mij een uitdaging.

Stap op groepje af dat met een oneven aantal is

Louise (35): Ik probeer waar ik ook ben, of het nu privé of zakelijk is, op een leuke manier een gesprek met mensen te voeren. Als ik op een feestje of evenement ben, probeer ik ook op mensen af te stappen die ik nog niet ken, ook al is het soms makkelijker om bij bekenden te gaan staan. Stap op een groepje af dat met een oneven aantal is. Mensen die met z’n tweeën staan te praten willen niet altijd gestoord worden in hun gesprek. Het is vaak op onverwachte momenten dat ik leuke gesprekken voer of iets zakelijks bereik. Laatst zat ik bij een diner waarvoor ik uitgenodigd was, naast een vrouw aan wie ik echt wat heb gehad. Privé en werk lopen door elkaar.

Louise ultieme netwerktip: zorg dat de ander jou herinnert

‘Luister goed naar de naam van de persoon met wie je kennismaakt en naar wat hij of zij doet – onthoud dit desnoods via een ezelsbruggetje. Vertel kort en bondig wie je zelf bent en wat je doet, als een soort elevator pitch van één minuut. Als je iets origineels over jezelf vertelt, heb je meer kans dat je gesprekspartner jou herinnert. En last but not least: ga netwerkgesprekken niet in om meteen ‘iets te halen’, ‘breng’ vooral veel. Dan komt het vanzelf terug’.

Wees nieuwsgierig en start een leuk gesprek

Karlijn (28): Netwerken werkt alleen als je het doet vanuit authenticiteit. Ik heb een aangeboren nieuwsgierigheid, waardoor het mij makkelijk af gaat. Je hoeft geen netwerktijger te zijn om een leuk gesprek met een onbekende aan te knopen. Als je op een borrel of event bent, zitten andere mensen net zo verlegen om een praatje als jij. Dus wees vooral niet bang om een leuk gesprek aan te knopen. Ook niet om een gesprek op een charmante manier af te kappen als je denkt: ik weet wel genoeg.

Karlijn’s ultieme netwerktip: stel jezelf een doel

‘Stel jezelf een duidelijk doel. Neem je bijvoorbeeld voor om met twee of drie mensen een leuk gesprek te hebben zonder daarbij meteen aan geld, potentiële opdrachten of een tip naar een leuke baan te denken. Tast eerst af en kijk of het op een persoonlijk niveau klikt. Daar rolt uiteindelijk de beste business uit’.

Anderen helpen

Carmen (27): ‘Alles wat ik tot nu toe heb bereikt in mijn leven komt door netwerken. Ik vind het oprecht leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Maar ik herken ook de waarde van net dat tandje dieper gaan, iets persoonlijks te weten komen en dat onthouden, zodat je echt een relatie kunt opbouwen. Ik vind het belangrijk relaties op te bouwen en te onderhouden. Bij netwerken denk ik zeker niet alleen aan mezelf. Ik heb altijd goed contact onderhouden met mijn oude baas en toen ik hoorde dat op mijn werk een functie vrijkwam die hem op het lijf geschreven was, heb ik hem meteen een belletje gegeven. Dat vind ik het mooie aan netwerken: dat je ook anderen kunt helpen.

Carmen’s ultieme netwerktip: wees oprecht jezelf

Hoe jij jezelf presenteert, is wat mensen onthouden. Wees oprecht jezelf, probeer een gemeenschappelijke klik te vinden, deel dingen over jezelf, maar neem ook de moeite om anderen vragen te stellen’.

netwerktip leuk gesprek