Je wilt graag met mensen in contact komen die werken bij het bedrijf waar jij graag zou willen werken of mensen die werken in een functie die jij ambieert. Breng allereerst je eigen netwerk in kaart, of misschien heb je dit al gedaan op Facebook of LinkedIn. Kijk nu of jij iemand kent die jou in contact kan brengen met iemand die bij het bedrijf werkt en die als informant zou kunnen dienen. Denk aan je nichtje, je overbuurvrouw, je klasgenoot van de basisschool, je tandarts, je teamgenoot bij je sportclub, oud collega’s, etc. Regel vervolgens een netwerkgesprek met deze persoon. Je leest hier doe je dat doet. 

Netwerkgesprek regelen

Zoek iemand die jou wat meer kan vertellen over het bedrijf en maak een koffie-afspraak voor een netwerkgesprek. De meest ideale situatie is dat één van je netwerkcontacten een gesprek voor je regelt (‘Wil je eens praten met … een goede bekende van mij, actief in hetzelfde werkveld als jij’). De minder ideale situatie is: ‘Bel meneer Van Dijk maar, en zeg maar dat ik je naar hem heb doorverwezen’. Nu is jouw naam nog niet bekend bij meneer Van Dijk, lastig. Als je meneer Van Dijk belt heb je het volgende lijstje bij de hand:

 • Bel ik gelegen?
 • Introduceer jezelf kort
 • Noem de naam van je ‘doorverwijzer’
 • De aanleiding van het gesprek (wat zou je willen?)
 • Vraag of je een korte afspraak kan plannen
 • Bedank voor de moeite en het gesprek
 • Vraag om een e-mailadres zodat je de afspraak kunt bevestigen

De inhoud van een netwerkgesprek

Zorg altijd dat je een positieve, professionele en deskundige indruk maakt en wees doelgericht. Niemand zal je doorverwijzen of helpen aan een baan, als hij/zij je niet ziet zitten. Dit is de inhoud van je netwerkgesprek:

Opening

Breek het ijs en maak een goede indruk met je social talk. Zeg iets over de kunst aan de muur, het bijzondere pand waar je bent, iets wat actueel is voor het bedrijf, etc. Kom binnen vijf minuten ter zake, vertel je doel van het gesprek en vraag hoeveel tijd de ander beschikbaar heeft.

Introductie

Zeg dat je blij bent met het gesprek en geef aan waar je over wilt praten, dus de agenda van het gesprek (kennismaken, rol van de contactpersoon, hoe hij/zij aankijkt tegen de mogelijkheden van iemand met jouw achtergrond, etc.) Maak concreet naar welke informatie je zoekt en op welk gebied je advies wilt.

Zelfpresentatie

Hier heb je een elevator pitch nodig, een korte presentatie van jezelf in twee minuten waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en wat je ambities zijn. Let erop dat het geen eenrichtingsverkeer wordt, waarin alleen jij aan het woord bent. Je hebt een afspraak, omdat je informatie en advies wilt.

Informatie en advies

Dit is de kern van je netwerkgesprek. Zorg dat je een lijstje concrete vragen bij de hand hebt. Luister goed, wees geïnteresseerd en vraag door. Vraag in het gesprek alleen om informatie en tips. Vragen om een baan is not done. Je kunt hem/haar wel vragen om jou op de hoogte te houden van personele ontwikkelingen die voor jou interessant zijn. Let er wederom op dat het gesprek een tweerichtingsgesprek is. De volgende vragen zou je kunnen stellen:

 • Waar houdt u zich nu vooral mee bezig?
 • Welke veranderingen ziet u in de markt, in de branche?
 • Wat betekenen deze veranderingen voor uw organisatie?
 • Hoe ziet u uw functie over vijf jaar?
 • Kunt u mij iets vertellen over uw achtergrond?
 • Wat spreekt u het meest aan in het werk?
 • Wat spreekt u het meest aan in deze organisatie?
 • Welke andere organisaties in deze branche doen het goed?
 • Welke opleiding staat goed aangeschreven?

Verwijzingen

Als je je netwerk verder wilt opbouwen, vraag dan om een doorverwijzing. Misschien wil hij/zij je voorstellen aan iemand anders in het bedrijf of iemand in hetzelfde vakgebied? Vraag hierbij of je de naam van je gesprekspartner mag noemen.

Afsluiting

Bedank nogmaals voor de tijd, informatie en adviezen. Doe dit ook na het netwerkgesprek nogmaals met een kaartje, briefje of e-mail.

Na het netwerkgesprek

Werk je aantekeningen van het netwerkgesprek uit en maak zo snel mogelijk een afspraak met de persoon naar wie je bent doorverwezen.

Gratis download

Download hier gratis de handige checklist van dit artikel.