Ik zit graag op een terrasje om ‘lekker naar de mensen te kijken’. Bijzondere kleding, de manier waarop iemand beweegt of een gezichtsuitdrukking, ik vind het reuze interessant. Waarom kijkt iemand met een kleurige outfit zo nors? Heeft hij of zij net slecht nieuws gekregen? Wat beweegt die dame gracieus! Zou ze een danseres zijn? Nu ben ik erachter gekomen dat ik ook een bijzonder gezicht trek als ik erg geconcentreerd bezig  ben. Ik steek het puntje van mijn tong uit! Ik zag het mezelf laatst in de sportschool doen bij een lastige balansoefening waarbij ik op 1 been moest staan. Welke indruk maak jij op anderen met je gezichtsuitdrukking?

Zorg dat je gezichtsuitdrukking en houding overeenkomt met hoe je je voelt

Wat nu als ik, zonder dat ik het doorheb, ook het puntje van mijn punt uitsteek als ik heel geconcentreerd in een sollicitatiegesprek zit? Oeps! Er zijn mensen die nors of chagrijnig kijken als ze geconcentreerd of gespannen zijn. Op dat moment heb je dat zelf niet in de gaten. Je bent zo gefocust! Dit kan in een sollicitatiegesprek een heel verkeerde indruk wekken bij je interviewers. Je komt over alsof je de baan helemaal niet ziet zitten, zelfs al zeg je wel dat je enthousiast bent over de functie. Je houding of gezichtsuitdrukking komt niet overeen met je emotie. Oef.. dat is niet bepaalt de goede (laatste) indruk die je van jezelf wilt achterlaten. Als je blij en enthousiast bent, moet een ander dat ook aan je kunnen zien én horen. Bij enthousiasme past een brede smile, twinkelende ogen en een actieve houding.

Maak indruk met je laatste indruk

Benadruk aan het eind van het gesprek, tijdens het afscheid, dat je enthousiast bent en het een fijn gesprek vond. Sterker nog, je wilt morgen al beginnen! Niet alleen laat je dan een geweldige laatste indruk achter, je geeft ook een compliment aan je interviewer(s). Dankzij hen, ben je nóg enthousiaster geworden over het bedrijf en de functie! En geloof mij, dat horen ze graag. Het is een klein gebaar dat kan leiden tot een grote toekomst. Kortom, je maakt maar één keer een laatste indruk.

indruk gezichtsuitdrukking