Heb je jarenlang goed verdiend, maar ben je helemaal uitgekeken op je baan? Tijd om op zoek te gaan naar je passie. Tijd om je droombaan te veroveren. Makkelijk gezegd, maar de uitvoering kan best lastig zijn. Heb je nu een goede baan met een riant salaris, dan is het best slikken om dit los te laten. Ook een vast contract bij je werkgever kan een drempel zijn om je baan op te zeggen en je passie te volgen. Zekerheden loslaten om je droombaan te veroveren is alsof je met je ogen dicht in een zwembad springt, zonder te weten hoe groot en diep het zwembad is. Spring je niet en blijf je veilig vasthouden aan een vast contract en fijn salaris, dan raak je op den duur afgeknapt.

Geluk zit in persoonlijke groei, relaties en gemeenschapszin

Volgens sociaal psycholoog en onderzoeker Michiel Hobbelt (duurzaamgeluk.com) word je niet gelukkig van geld, imago en populariteit. Geluk zit in persoonlijke groei, relaties en gemeenschapszin. ‘Als je doet waar je zin in hebt, voel je je autonoom. Hoe meer je zelf kunt bepalen wat je doet, hoe gelukkiger je bent,’ zegt hij. Bedenk wat je passie is en maak een plan om daar te komen.

Wat heb je nodig om je droombaan te vinden?

Dit kunnen praktische zaken zijn zoals een financiële buffer. Het kan je zekerheid geven om wat extra geld achter de hand te houden. Een uitgewerkt plan met een doelstelling is ook prettig. Wat wil je bereiken en hoe wil je daar komen? Heb je een opleiding of werkervaring nodig? Zowel voor het volgen van een opleiding als voor het opdoen van werkervaring is het weer fijn om een financiële buffer te hebben. Met de financiële buffer kun je een opleiding betalen of tijdelijk tegen een lager salaris werkervaring opdoen. Maak een plan en beschrijf precies wat je wanneer gaat doen.

Aan de slag

Heb je je praktische zaken geregeld, dan kun je aan de slag. Hiervoor is zelfvertrouwen, wilskracht, doorzettingsvermogen en lef nodig. Maar ook ambities, leervermogen, relativeringsvermogen, veerkracht en stressbestendigheid helpen je je doel te bereiken. Dat is nogal wat. Maar als je echt je passie volgt, dan zit het wel snor met deze psychologische elementen. Je kunt ook je vrienden en familie vragen om je te steunen. ‘Toon je omgeving je enthousiasme, maar ook je twijfels. Vraag feedback en zorg voor een goede voorbereiding,’ zegt lifecoach Astrid Koelewijn.

Vier gouden tips voor meer passie

  • Ontdek wat je passie is. Wat vind je zinnig? Waar haal je plezier uit? Waar raak je niet over uitgepraat?
  • Schrijf je uitvaartrede. Wat zouden mensen over jou vertellen als je dood bent? Hoe wil je herinnerd worden? Klopt dat met wie je nu bent?
  • Ga ervoor! Veranderen is moeilijk. Het kost tijd en je krijgt ongetwijfeld met tegenvallers te maken. Laat je niet uit het veld slaan. Je kunt beter een dip hebben, omdat je het even niet meer ziet zitten, dan dat je jezelf een sukkel vindt, omdat je het niet durft.
  • Blijf positief denken. Kijk naar wat je wint in de nieuwe situatie en sta niet stil bij wat je allemaal kwijtraakt.

passie