Doen waar je zin in hebt, vereist vaak dat je anderen daarin mee krijgt, dat ze het je gunnen. Zo krijg je meer voor elkaar, privé en op je werk. Klinkt wel erg fijn. Hoe krijg je dit voor elkaar? Hoe verhoog jij je gunfactor?

Glimlach

Glimlach, denk aan de succesvolle afloop en zet je plannen (of jezelf) in de eerste dertig seconden neer, daarna verslapt de aandacht.

Wees geïnteresseerd

Stel je open voor de ander: neem een luisterende houding aan, verdiep je in zijn of haar verhaal, verplaats je in wat de ander beweegt.

Straal zelfvertrouwen uit

Gebruik lichaamstaal waarmee je zelfvertrouwen uitstraalt. Sta rechtop, dan oog je zelfverzekerder en zo voel je je ook meteen. Maak en houd oogcontact, dan straal je autoriteit uit en bereidheid om te luisteren. Ontspan bewust je gezichtsspieren. Je kunt dit oefenen door je gezicht aan te spannen en vervolgens te ontspannen. Wees niet bang om iemands persoonlijke ruimte te betreden of iemand even aan te raken. Je laat ermee zien dat je initiatiefrijk bent.

Geef complimentjes

Geef complimentjes en doe dat duidelijk en opvallend! Maak er het liefst een gewoonte van: door regelmatig gemeende complimentjes te geven schep je een sfeer van positieve energie. Op den duur gaat dat gulle prijzen vanzelf, want je verlegt je focus naar het goede om je heen. En: het werkt aanstekelijk, dus je zult merken dat je zelf ook steeds meer complimenten ontvangt. Het is heel belangrijk om echt gemeende complimenten te geven, anders bereik je het tegenovergestelde en zullen mensen je onoprecht vinden.

Niet manipulatief of achterbaks

Blijf er ontspannen onder en zie pogingen om je zin te krijgen niet als achterbaks of manipulatief. Gunnen is een spel, soms win je en soms verlies je. Neem je verlies volwassen op. Jouw moment komt nog wel. Je kunt niet alles naar je hand zetten: uit onderzoek blijkt dat iemand een hogere gunfactor heeft als hij of zij aantrekkelijk is, er betrouwbaar uitziet of op zijn of haar gesprekspartner lijkt.

gunfactor