Het klinkt als een open deur, geloof in jezelf! Toch is een flinke dosis zelfvertrouwen en kennis van je sterktes en zwaktes erg handig tijdens het solliciteren en wel om de volgende redenen:

Krachtige uitstraling

Als je gelooft in jezelf straal je dat ook uit. Je loopt rechtop, glimlacht, geeft een stevige handdruk zonder zweethanden. In het sollicitatiegesprek zit je rechtop en rustig, zonder te friemelen aan iets. Op anderen kom je zelfbewust en zelfverzekerd over. Dat maakt een krachtige indruk, waar jij je voordeel mee doet.

Ken je sterktes en zwaktes

Geloof in jezelf betekent ook dat je jezelf kent. Je kent je sterktes en je zwaktes. Iedereen heeft zwaktes, ook mensen die barsten van de zelfvertrouwen. De hamvraag is ‘hoe ga je met je zwaktes om?’ Kun jij rustig en krachtig verwoorden dat je chaotisch bent, maar dat het maken van lijstjes en stapeltjes je enorm helpt om je werk te structureren? Dan zal niemand hierover vallen. Ken jezelf goed. Onderschat jezelf niet, maar overschat jezelf ook niet. Vind je het lastig om je sterktes en zwaktes te benoemen, vraag het dan eens aan je familie en vrienden. Vaak is je omgeving positiever over jou, dan jij over jezelf oordeelt. Wij mensen zijn nu eenmaal erg streng voor onszelf.

Solliciteer op een functie die bij je past

Geloof in jezelf betekent ook dat je op vacatures solliciteert die bij jou passen. Solliciteer in ieder geval niet onder je niveau. Dan laat je zien dat je jezelf niet serieus neemt. Je kunt wel een trapje boven je niveau solliciteren, bijvoorbeeld als je promotie wilt maken, maar vraag jezelf wel eerlijk af of je het niveau aan kunt en aan wilt kunnen. Solliciteer ook alleen op functies die echt bij je passen. Welke functies sluiten goed aan bij jouw sterktes en zwaktes, bij jouw opleiding en werkervaring? Als je solliciteert op functies die bij je passen, heb je meer kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Gratis download

Download hier je gratis checklist van dit artikel!