Boekhouder wordt boerin, kapper begint een bed & breakfast, advocaat wordt yogaleraar. Je hoort het vaker, een carrièreswitch op latere leeftijd.

Carrièreswitch na je veertigste

Als je gelijk na het afronden van je studie bent begonnen met werken, dan werk je behoorlijk wat jaren voordat je rond je 67ste met pensioen kunt gaan. Je carrière kan met gemak 40 jaar duren. Wil je al die tijd dezelfde baan, of wil je ook weleens wat anders? Vreemd is het niet om een carriereswitch te maken. Als je op je achttiende een studiekeuze moet maken, heb je nog niet zoveel kijk op de arbeidsmarkt, of functies die je goed zouden liggen. De wensen en dromen van een 18 jarige over zijn of haar carrière zijn heel anders dan de wensen en dromen van een 40 jarige over zijn/haar carrière. Degenen die nu 40+ zijn hebben zich vaak breed georiënteerd. Destijds maakte het niet uit wat je studeerde, als je maar studeerde. Ben je nu 40+, dan ben je gewend aan een keuzevrijheid, ook in je werk. Een carrièreswitch na je veertigste is mogelijk. Gemiddeld houden werknemers nu maar negen jaar dezelfde baan. De veertigers die een carrièreswitch maken hebben wel vaak het ‘nu of nooit-gevoel’. Wil je iets heel anders gaan doen, dan heb je wellicht een studie nodig, die zomaar vier jaar kan duren.

De nadelen

Trendwatcher Lieke Lamb ziet ook de nadelen van een carrièreswitch na je veertigste. Als je niet precies weet wat je wilt gaan doen, ga je dwalen en dan kun je verdwalen. Dan kun je geen baan meer vinden, kun je moeilijker rondkomen, heb je misschien een schuld als gevolg van je studie of je hebt niet de juiste ervaring en vaardigheden in huis voor je nieuwe vakgebied. Als je eerst een studie moet volgen, voordat je in je nieuwe vakgebied kunt werken, valt er thuis een inkomen weg.

Nu of nooit

Filosoof Frank Meester ziet het als volgt: ‘doordat je nu veel meer keuzemogelijkheden hebt dan vroeger, is het lastig om met die vrijheid om te gaan. Het liefst wil je alle opties openhouden. Het is nu veel lastiger om een lange carrièrelijn voor jezelf uit te stippelen en die te volgen. Aan de ene kant wil je vernieuwing, maar aan de andere kant heb je behoefte aan houvast’. Nog een ontwikkeling die je in de maatschappij ziet, is volgens Meester het opgejaagde gevoel dat je bang bent om iets te missen. In de sportschool kun je ook tv kijken en in de auto kun je ook een luistercursus Spaans volgen.

Bezint eer ge begint

Bekijk voordat je een nieuwe studie gaat volgen of in een ander vakgebied duikt, de gevolgen van je keuze. Wat verandert er in praktische zin? Wat is realistisch qua wensen en eisen? Hoe gaat het financiële plaatje eruit zien? Volg je je droom of je bevlieging? Heb je steun van het thuisfront? Bezint eer ge begint is een waardevol advies.

carrièreswitch na je veertigste