Maar liefst 75% van de vrouwen wil graag parttime werken. Toch is parttime werken niet ideaal. Op de dagen dat je niet aan het werk bent, ligt het werk stil en op de dagen dat je werkt is je mailbox overvol. Je moet maar hopen dat je collega’s soms willen bijspringen. Bij een duobaan is dat anders. Mensen met een duobaan delen een functie. Ze weten van elkaar precies wat er speelt. Voor de klant en voor de baas maakt het niet uit wie op welke dag werkt. Waarom is een duobaan dan toch niet zo populair onder werkgevers?

Duobaan duurder voor de werkgever?

Werkgevers zijn bang dat een duobaan duurder is en veel rompslomp met zich meebrengt. Met die rompslomp valt het reuze mee. Duobaners regelen onderling de overdracht van het werk. Een duobaan is ook niet altijd duurder. Duobaners verdienen samen evenveel als één fulltimekracht. Werkgevers hoeven ook niet dubbel te betalen voor pensioenregelingen of vakantieverlof. Soms zijn er extra overheadkosten zoals twee telefoons en twee laptops. Het grote voordeel van een duobaan is, dat de een de ander kan vervangen bij ziekte en verlof. Uit onderzoek is ook gebleken dat duobaners productiever zijn en minder vaak ziek. Dat bespaart weer geld!

Collega’s door dik en dun

Het succes van de functie hangt af van de inzet van jouw èn je collega. Je moet dus veel met elkaar bespreken, collegiaal zijn en bereid zijn om je successen te delen. Aan de andere kant kun je ook veel van elkaar leren. Je collega heeft vast andere kwaliteiten dan jij. Daardoor kun je klussen verdelen en je aan elkaar optrekken. De basis voor het succes ligt bij het maken van goede heldere afspraken en het delen van de macht. Jij bent even belangrijk als je collega. Goede communicatie en vertrouwen zijn de toverwoorden.

De klik met je duobaner

Overweeg je een duobaan, zorg dan dat je een klik hebt met je duobaner. Je werk (deels) loslaten en overdragen vraagt om alle vertrouwen in de ander. Hieronder vind je wat tips:

 1. Kies je eigen duobaner uit.
 2. Zorg ervoor dat baas voor 100% achter je duobaan staat.
 3. Overleg hoe jij en je duobaner het liefste werken.
 4. Stel je 100% loyaal op tegenover je duobaner en je duobaan; laat je niet tegen elkaar uitspelen.
 5. Grijp in als je merkt dat medewerkers alleen met één van jullie willen werken.
 6. Praat regelmatig met elkaar over je duobaan: wat gaat er goed, wat kan er beter.
 7. Evalueer samen met je leidinggevende. Niet alleen over het functioneren, maar ook over zijn/haar wensen en verwachtingen van de toekomst.
 8. Laat aan het eind van je werkweek je werk los, veilig in de handen van je duobaner.
 9. De klik test je door jezelf de vraag te stellen: ‘vind ik het leuk om samen een hapje te gaan eten of naar de film te gaan’? Als het antwoord “ja” is, dan kun je ervan uitgaan dat er een klik is.
 10. Ga dus regelmatig iets gezelligs doen!

Wie is je ideale duobaner?

Je ideale duobaner heeft, net als jij de kennis en vaardigheden voor de functie. Daarnaast profiteer je van elkaars specialismen, achtergronden en kwaliteiten. Accepteer ook de zwakke punten van elkaar. Praat met elkaar over je rolopvatting, je ambities en je toekomstplannen. Komen er nieuwe projecten aan? Bespreek ze dan met elkaar en stem samen de nieuwe richting af die je op wilt gaan. Je ideale duobaner vult jou aan waar nodig en heeft dezelfde kennis en vaardigheden waar dat noodzakelijk is. Je hoeft niet dezelfde karakters te hebben. Een duobaan tussen een introvert persoon en een extraverte duobaner werkt prima.

Goede afspraken maken is het geheim van het succes

Jouw werk = je partner’s werk; je partner’s werk = jouw werk.

 1. Deel de verantwoordelijkheid voor fouten en vier jullie successen.
 2. Wie van jullie ook de “schuldige” is; bespreek deze wel bij je overdracht en probeer er samen van te leren.
 3. Vier jullie successen en deel ook de complimenten voor je werk, wie van jullie ook het meeste er aan heeft gewerkt; geef ze door!
 4. Stem helder en duidelijk af of en welke taken je apart van elkaar opneemt.
 5. Deel de leuke en vervelende klussen.
 6. Deel ook vertrouwelijke informatie; maak aan iedereen duidelijk dat gesprekken onder vier ogen ook besproken worden met de duobaner.

Stem de werkwijze samen af

Het is niet alleen prettig maar ook belangrijk om beiden dezelfde werkwijze te hebben. Zo neem je het werk makkelijk van elkaar over. Hieronder vind je tips om jullie werkwijze op elkaar af te stemmen.

 1. Regel een gezamenlijk e-mailadres; accepteer vervolgens geen mail meer naar je individuele adres(sen).
 2. Zorg voor een gezamenlijk telefoonnummer.
 3. Stuur een cc van alle uitgaande mail naar je gezamenlijke adres.
 4. Informeer externe contacten/klanten over je duobaan, zodat ze weten dat ze contact met jullie beiden kunnen hebben.
 5. Indien mogelijk, archiveer wat de ander heeft afgerond.
 6. Neem zoveel mogelijk tijd voor je overdracht.
 7. Geef ook “zachte” informatie door te geven (welzijn van medewerkers, sfeerimpressies, nare gebeurtenissen, ideetjes voor verbetering van je duobaan, etc.).
 8. Spreek af hoe je mappen inricht, mapjes noemt, waar je papieren bewaart, etc.; stel dit, zo nodig, samen bij.
 9. Wees bereid om op je vrije dag gebeld te worden door je duobaner.
 10. Werk heel systematisch met mapjes, lijstjes en kleurtjes, zodat je precies hetzelfde werkt.

Zet je allebei voor 100% in, dan wordt je duobaan een groot succes!

duobaan