Het chronologisch cv is een type cv waarin de volgorde van gebeurtenissen de belangrijkste rol speelt voor de lay-out. Er wordt begonnen bij de eerste opleiding, gevolgd door de beroepsopleiding(en) en werkervaring. Chronologisch betekent in volgorde van tijd. Het chronologisch cv legt dus sterk de nadruk op het tijdsverloop van je carrière.  Het chronologisch cv is het beste cv om je levens- en carrièreverloop beter weer te geven. Dat wil echter niet direct zeggen dat dit voor jou de beste lay-out is. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal strategische aspecten.

Voor wie is het chronologisch cv?

Het chronologisch cv is vooral geschikt voor starters op de arbeidsmarkt en werkzoekenden die nog niet veel praktijkervaring hebben opgedaan. De reden is van visuele aard en heeft een psychologisch fundament. Een recruiter krijg in de eerste seconden al direct een beeld van een kandidaat door te kijken naar het cv. Je wilt dus meteen een goede indruk maken. De beste manier om een goede eerste indruk te maken met je cv, is door het meest belangrijke element als eerste te plaatsen. Als je al over enige jaren werkervaring beschikt, dan is je werkervaring waarschijnlijk je meest waardevolle element. In dat geval, zet je je werkervaring als eerste op je cv en kan je beter het teruglopend cv hanteren bij sollicitaties. Ben je starter, en beschik je dus enkel over stages als werkervaring (of niet eens), dan is je meest waardevolle pluspunt je opleiding.

Een gat in cv valt snel op

Doordat bij het chronologisch cv zo sterk de nadruk ligt op het tijdsverloop, valt het sneller op wanneer je een gat in je cv hebt. Een gat in je cv betekent dat je gedurende een bepaalde periode niet actief bent geweest op de arbeidsmarkt en als gevolg hiervan een ‘gat’ ontstaat in de tijdslijn. Het wekt vrijwel altijd argwaan bij recruiters als het gat groter is dan 3 maanden. Een gat in je cv kan (onterecht) de indruk wekken dat je geen competente werknemer bent. De recruiter kent jou hoogstwaarschijnlijk enkel van je cv. Op basis van jouw cv en sollicitatiebrief worden dan ook de beslissingen genomen. Probeer daarom dus zo goed mogelijk alle negatieve associaties te vermijden.

Erg functioneel, maar niet erg persoonlijk

Het chronologisch cv is erg functioneel; in het speciaal wanneer je de letterlijke betekenis in ogenschouw houdt. Waar het chronologisch cv niet erg sterk in is, is het communiceren van jouw persoonlijkheid. Doordat je strikt de tijdslijn volgt van je loopbaan, blijft er weinig ruimte over om jezelf wat meer in de picture te zetten. Om jezelf te profileren als persoonlijkheid. Wie ben jij, wat kun je goed en wat zijn je interesses? Dit soort zaken zijn minder prominent aanwezig. Vind je het belangrijk dat je persoonlijkheid goed naar voren komt, dan kan je overwegen om je cv op een andere manier in te richten. Je bent niet verplicht om een bepaalde lay-out voor je cv te gebruiken. Kies dus altijd voor een lay-out waarin jouw persoonlijkheid en jouw kwaliteiten het best naar voren komen.

chronologisch cv