Een baan zoeken is niet simpel en je kunt het op verschillende manieren doen. Op internet staan duizenden vacatures. En steeds meer bedrijven laten via social media weten dat ze vacatures hebben. Hoe vind je je droombaan?

De voorbereiding

Start met zelfonderzoek en bedenk waar je over vijf jaar wilt zijn. Zo houd je je ambities realistisch en maak je je doelen haalbaar. Stel hierbij realistische wensen en eisen. Ga je daarna oriënteren op de baan die je zoekt. Probeer een baan te vinden die zo goed mogelijk bij je doelen, ambities, wensen en eisen past. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de meeste mensen aan een baan komen door te netwerken. Ook vacatures op internet en op social media leveren nog altijd een hoog scoringspercentage. Maar heel veel banen worden nooit gepubliceerd. Verdiep je dus ook in de verborgen arbeidsmarkt.

De zoektocht

Er zijn duizenden vacatures te vinden in vacaturebanken op internet. Staar je er niet blind op. Voor je het weet zit je uren in de rondte te surfen. Er is veel herhaling van advertenties, er zijn veel doorplaatsingen van andere sites en vanuit kranten. Het is natuurlijk wel een goede manier om te zoeken aan de hand van criteria. Om niet te verzanden in de honderden vacatures is het aan te raden een plan te maken voor hoe je gaat zoeken. Besteed bijvoorbeeld één dag aan de selectie van een paar algemene vacaturebanken (niet meer dan drie). Die vacaturebanken bekijk je in het vervolg één of twee keer per week. Onderzoek of er een gespecialiseerde vacaturebank voor jouw vakgebied bestaat.

Netwerk

Ga aan de slag met je netwerk: breng het in kaart. Voer informatiegesprekken en organiseer ‘kruiwagens’. Onthoud: vragen staat vrij. Plaats je profiel op een zakelijke netwerksite als LinkedIn zodat potentiële werkgevers je kunnen vinden. Maak op social media indruk op je potentiële werkgevers. Zoek naar goede uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus. Schrijf je ook in bij het UWV WERKbedrijf als je werkloos bent.

Het schaap met vijf poten

Werkgevers vragen vaak veel. De advertenties bevatten lange opsommingen van dingen waaraan je als sollicitant moet voldoen. Leer die rijtjes op waarde schatten en heb een passend antwoord op de gevraagde functie-eisen. Je moet vacatures leren lezen. Niet iedereen past bij elke organisatie. Het is verstandig je een goed beeld te vormen van de organisatie waar je solliciteert. Organisatieculturen verschillen en het werkt prettiger als jouw levens- en werkstijl past bij de organisatie.

Solliciteren

Pas als je je goed georiënteerd hebt, ga je echt solliciteren. Daarvoor is het nodig dat je een goed verhaal hebt, een goede brief en een goede cv. Hoe beter je voorbereiding en hoe gerichter je zoektocht, hoe gemakkelijker het solliciteren zelf wordt. Wie met ontslag bedreigd wordt, kan vaak ondersteuning bij het solliciteren krijgen via een outplacementbureau

Als het niet lukt

Ook voor het zoeken van een baan geldt: de aanhouder wint. Toch kunnen er redenen zijn waarom het alsmaar niet lukt om een baan te vinden. Dat kan meerdere oorzaken hebben:
– Het ontbreekt je aan genoeg ervaring
– Je onderscheidt je niet genoeg van andere sollicitanten
– Je hebt geen realistische wensen en eisen

Ervaring opdoen

Als je niet voldoende ervaring hebt, kan het zinvol zijn een tijdje stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Op die manier kun je aantoonbare ervaring opdoen. Dat is waar werkgevers altijd naar op zoek zijn.

Jezelf onderscheiden van andere sollicitanten

Heb je het gevoel dat je wel de juiste papieren en ervaring hebt, maar zijn er telkens honderd sollicitanten met dezelfde papieren en ervaring, dan kan het zinvol zijn nog eens goed naar je profiel te kijken. Ga na of jij een bijzondere combinatie bezit aan competenties die anderen niet bezitten. Probeer daarmee in de picture te komen bij werkgevers. Heb je geen bijzonder profiel, kijk dan of je door aanvullende scholing, een stage of vrijwilligerswerk wel een bijzonder profiel kunt creëren waarmee je je onderscheidt van de andere sollicitanten.

Realistische wensen en eisen

Als het na een tijdje niet lukt om een baan te vinden, bekijk dan kritisch waar dat aan ligt. Vraag het na bij werkgevers waar je gesolliciteerd hebt waarom ze je niet hebben uitgekozen. Doe bovendien nog eens zorgvuldig zelfonderzoek, wellicht misschien een beroepskeuzetest. Betrek je omgeving bij je onderzoek om te weten te komen of je vaardigheden over het hoofd ziet. Neem het heft in eigen handen en neem verantwoordelijkheid voor je eigen carrière. Stel realistische wensen en eisen. Dat is lang niet altijd gemakkelijk, maar het zal je wel verder helpen.

realistische wensen en eisen baan