Je cv is je visitekaartje. Op basis van je cv beoordeelt de recruiter of werkgever of hij/zij je sollicitatiebrief ook gaat lezen. Een heel belangrijk document dus. Welke missers zorgen ervoor dat jouw cv in de prullenbak belandt?

1. Onvolledige persoonsgegevens

Het wordt nogal lastig om jou te bereiken als je je emailadres en/of je mobiele telefoonnummer niet op je cv zet. Je hoeft je telefoonnummer van de vaste lijn niet te vermelden. Ook een geboortedatum er moet altijd opstaan.

2. Een onprofessioneel emailadres

Je cv is een zakelijk document. Hiermee wil je graag professioneel overkomen. Het is dan niet zo slim om een mailadres als rockchick69@yahoo.nl te vermelden. Een gmailadres of hotmailadres is prima, maar gebruik liever je voor- en achternaam in je mailadres, in plaats van een koosnaampje, bijnaam of iets dergelijks.

3. Irrelevante bijbanen beschrijven

Vermeld alleen je relevante bijbanen. Zodra je een aantal jaar professionele werkervaring hebt is een bijbaantje als krantenbezorger, pizzakoerier of vakkenvuller niet meer relevant. Heb je toch wat vulling nodig? Vermeld dan alleen de periode, de functienaam en het bedrijf. Je taken en verantwoordelijkheden kun je achterwege laten.

4. Computerervaring: e-mailen en internetten

Er wordt van je verwacht dat je basiskennis hebt van MS Office, internet en een fatsoenlijke mail kunt sturen. Bedenk wel dat het om basiskennis gaat. Voor administratieve functies en banen in de ICT worden hier meer eisen aan gesteld, maar ga je bijvoorbeeld in de zorg werken dan is basiskennis voldoende. Je hoeft dan niet alle ins en outs van MS Office te weten, maar je moet er wel mee kunnen werken.

5. Drie A4-tjes of meer

Een cv op 1 A4-tje is het mooist. Lukt je dat niet dan mag je gerust 2 A4-tjes gebruiken, maar meer pagina’s is echt niet nodig. Heb je toch meerdere pagina’s, schrap dan alle irrelevante informatie, zoals hobby’s, basisschool, irrelevante cursussen, zwemdiploma’s, vakkenpakketten, bijbaantjes en werkervaring van langer dan 10 jaar geleden. Heb je werkervaring van langer dan 10 jaar geleden, vermeld dan alleen de periode, de functie en het bedrijf. Houd je cv leesbaar. Lettergrootte 10 is echt het minimum.

6. Spel- en grammaticafouten in je cv

Print je cv en lees alles rustig na. Zo zie je de fouten beter dan op je computerscherm. Of laat je cv een keer door iemand anders lezen.

7. Je motivatie vermelden

In je cv zet je je gegevens, opleidingen en (werk)ervaringen. Je motivatie voor de functie hoort in de sollicitatiebrief. Scheelt je weer wat ruimte!

8. Functietitels weglaten

Als je een functie hebt vervuld die niet precies overeenkomt met de uitgevoerde taken of verantwoordelijkheden vermeld dan toch je functietitel. Als je geen functietitel had vermeld dan bijvoorbeeld ‘algemeen administratief medewerker’ of ‘medewerker projectondersteuning’. Relevante gegevens weglaten roept vragen op en suggereert dat je iets te verbergen hebt. Dat wil je niet.

Gratis checklist

Wil je voor het gemak een checklist? Download de checklist hier!